Scroll Top

Rano Učenje

KADA POČETI UČITI STRANI JEZIK?

Na temelju znanstvenih istraživanja i našeg 33-godišnjeg iskustva znamo da je većina djece u dobi od 4. godine spremna za učenje stranog jezika.

Djeca te dobi su jako radoznala, komunikativna i otvorena prema novome, neopterećena su i spremna imitirati i usvajati mnoštvo informacija. Razvoj govornih sposobnosti je gotovo neograničen, tako da s izuzetnom lakoćom usvajaju pravilan izgovor, naglasak, ritam i intonaciju baš kao i njihovi vršnjaci kojima je npr. engleski ili njemački materinski jezik.

ZAŠTO RANO UČITI STRANI JEZIK?

Nevjerojatne su razlike u točnosti izgovora, moći apsorpcije tuđeg fonetskog sustava kao i gramatičke točnosti između djece koja u predškolskoj dobi počnu učiti strani jezik i one djece koja to počnu u školsko doba.

Poneki se roditelji pitaju hoće li učenje stranog jezika biti prezahtjevno za dijete tako mlade dobi. Naprotiv, djeca u našim tečajevima zaista uživaju, što se najbolje vidi na završnoj priredbi na kojoj roditelji budu pozitivno iznenađeni i oduševljeni doživljenim sudjelovanjem i znanjem svojega djeteta.

Naši su nastavni programi tako koncipirani da đaci nemaju osjećaj učenja jer se strani jezik  usvaja na prirodan način takozvanom “immersion method”, odnosno uranjanjem u jezik kroz mnoštvo raznovrsnih aktivnosti iza kojih se, naravno, kriju gramatičke strukture i vježbanje komunikacije s ostalom djecom u grupici od najviše desetak đačića.

Neki se roditelji pitaju hoće li se djetetu miješati dva strana jezika koje uči paralelno. Možda tu i tamo koja riječ i hoće, što je prirodni dio procesa učenja, no naši nastavni programi za engleski, njemački i talijanski su pomno razrađeni da se vokabular i aktivnosti razlikuju, tako da nema transfera.

Takva djeca i kasnije s velikom lakoćom usvajaju strane jezike i postižu automatizam točnog izražavanja i lijepog ophođenja s ljudima na kojem također inzistiramo, jer je to dio kulture naroda čiji jezik usvajaju.

Dakle, osim užitka i zabave, djeca ranim uranjanjem u drugačiji fonetski sustav razviju sposobnosti prihvaćanja drugačijeg izgovora i nauče ga poput svojih vršnjaka izvornih govornika te steknu visoku motivaciju za daljnje učenje. Zanimljivo je kako ta djeca i kasnije osjećaju da njima učenje stranog jezika zapravo nije učenje već izazov.

 

KAKVI SU NAŠI NASTAVNI PROGRAMI I PREDAVAČI?

Osmislili smo vlastite nastavne programe za njemački, engleski i talijanski jezik, potpuno nove, moderne i prilagođene današnjoj djeci. Svi programi razrađeni u našoj školi temelje se na autentičnim materijalima: tradicionalnim pjesmama s igrom, rimama, brojalicama, pričama, predmetima i običajima iz tradicije tog govornog područja te kroz njih djeca upoznaju i jezik i kulturu. Koncipirani su tako  da djeca uče odnosno usvajaju strani jezik sasvim nesvjesno kroz igru i raznolike aktivnosti koje se izmjenjuju svakih nekoliko minuta pa djeca toliko uživaju da na kraju 45-minutnog sata često pitaju: „Već idemo doma?”

U nastavi se služimo modernim pomagalima i kreativnim rekvizitima te posebno pazimo da su zastupljeni različiti načini učenja i senzorna integracija: uči se gledanjem, slušanjem, pokretom, govorom, pjesmom, imitacijom, dodirom, natjecanjem, pogađanjem i glumom – sve na zabavan i zanimljiv način, kroz igru.

Znanstvena istraživanja su pokazala da ovakav način učenja izuzetno stimulativno djeluje na kognitivni razvoj i zdravlje mozga, što je u današnje doba s previše sjedenja i gledanja u računala, mobitele ili tablete važnije nego ikada prije.

Profesori koji predaju predškolcima usavršili su svoje znanje u zemlji govornog područja čiji jezik predaju pa posjeduju izvrstan izgovor, što je presudno u prenošenju izgovora, intonacije i ritma stranog jezika maloj djeci koja usvajaju strani jezik metodom imitacije.

Tematski sadržaji su dječji svijet igračaka, životinja, hrane, voća itd. te bezbroj igara, pjesmica, brojalica i rima, običaja i aktivnosti, priča i bajki koje su tipične za određeni strani jezik, a djeca ih ne znaju na hrvatskom jeziku.

KADA UPISATI DIJETE?

Čim navrši 4 godine. Najbolje je početkom školske godine u rujnu, ali s obzirom na veliku moć upijanja djece te dobi, dijete možete upisati u bilo kojem dijelu školske godine.

U NAŠOJ ŠKOLI STRANI JEZIK SE VOLI!