Scroll Top

Iz Tokija...

IZ TOKIJA

Odakle je došla? Ravno iz Tokija. Da, dobro ste pročitali. Naša Karmen iz Lepoglave dobila je stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja  za stručno usavršavanje u Japanu.

Po struci profesorica povijesti, polazila je poduku japanskog jezika godinu dana u našoj školi. U Zagrebu u rujnu 2011. godine  položila je ISPIT IZ ENGLESKOG i JAPANSKOG  JEZIKA te test opće kulture i inteligencije i – odletjela u TOKIO.Nakon pet mjeseci boravka i studija u Tokiju posjetila je domovinu i naravno, polaznike japanskog jezika u našoj školi. Pričama nije bilo kraja…

Što nam je Karmen  ispričala?

Karmen je u našoj Školi učila japanski 1 godinu, a kada je po dolasku u Tokio polagala inicijalni ispit iz japanskog jezika svrstali su ju čak na 4. stupanj! Kaže da je jako zahvalna našoj Školi jer joj je znanje koje je stekla u samo godinu dana jako pomoglo.

Samo preživljavanje, kaže, ovisi o znanju japanskog jezika! Većina predavanja je na japanskom, tako da svi studenti iz cijelog svijeta obavezno  pohađaju predavanja japanskog jezika. Obavezno je 6 stupnjeva, ali Karmen će ići na mnogo više.
Ona studira na najvećem sveučilištu u Japanu, Tokio Gakugei Daigaku. To je Teacher Training Programme, istraživalački rad o japanskom edukativnom sistemu.

Inače stanovnici Tokija razumiju engleski, ali odgovoriti nisu u stanju. Svi natpisi su pisani japanskim pismom, ali i na engleskom jeziku. Interesantno, mentor  naše Karmen je Japanac koji govori njemački, ali ne i engleski tako da se njih dvoje sporazumijevaju na njemačkom.

Bravo Karmen, engleski, njemački i – japanski! Svaka čast!

Zapažanja o školskom sistemu

Učitelji provode mnogo više vremena u školi, skoro cijeli dan. Rad učitelja je sve zahtjevniji i zahtjevniji, naročito zbog pojedinih roditelja koje zovu „monster parents“. Đaci nose uniforme, s time da su u srednjoj školi vrlo lijepo dizajnirane. Školska godina počinje u travnju i traje do konca srpnja, a onda slijedi nastavak na jesen.

Koje strane jezike uče djeca u školi?


Kada u dobi od 11 godina đaci počinju učiti strani jezik mogu odabrati jedan od ova tri jezika: engleski, njemački ili korejski.

Japan… to je disciplinirani, smireni svijet.

Apsolutna tišina Vlakovi su strahovito brzi, nečujni, a među putnicima vlada savršena tišina, koju jedino prekine razglas na  japanskom i na engleskom jeziku.

Iako živite u višemilijunskome gradu, uopće nema osjećaja gužve. Sve je  tiho  i organizirano , nitko nikome ne smeta.
Ljubaznost i smirenost
Ljudi su izrazito ljubazni, vaše zabrinuto lice na pošti ili kakvom drugom uredu, odmah će nekoga ponukati da vam pomogne jer vi ste očito „gaiđi“-stranac.

U Japanu se nitko ne ljuti i svi njihovi postupci vas jednostavno navedu da budete PONIZNI i ljubazni, poput njih.
(Ostajemo bez komentara!) Ili bolje reći, svi bismo mi  trebali otići tamo da steknemo takvu kulturu uvažavanja i poštivanja drugih te totalne smirenosti u radu i osobnome životu.

Priliku da to nauče i steknu imaju studenti iz cijelog svijeta, Uzbekistana, Rumunjske, Litve itd., jedna Riječanka i naša bivša polaznica Karmen Basarić.

Čestitke i mnogo uspjeha!