Scroll Top

Hrvatsko - japansko društvo prijateljstva

Ove godine osnovali smo HRVATSKO –JAPANSKO DRUŠTVO PRIJATELJSTVA VARAŽDIN (HJDPV).

Cilj nam je proširivati prijateljstvo naših dviju zemalja, upoznavati njihovu kulturu i običaje, i družiti se. Predsjednica Društva je, naravno, naša profesorica japanskog jezika gđa. Sanja Željeznjak.

Tajnica je Lara Zadravec za koju smo dali izraditi japanski kimono, kao što vidite na fotki. Lara već drugu godinu uspješno savladava taj poseban jezik, a u kimonu izgleda kao prava mala Japankica, zar ne?

Možete se pridružiti našem Društvu ukoliko želite! Sudjelovanjem u radu Društva možete sudjelovati u raznim aktivnostima, doznati mnogo o dalekoj zemlji Japanu, družiti se s ostalim članovima, kao i s gostima iz Japana, ovisno o događanjima.

https://blog.dnevnik.hr/print/id/1630376774/osnovano-hrvatskojapansko-drustvo-prijateljstva-varazdin-hjdpv.html

JAPANSKA TREŠNJA

Prva aktivnost našeg Društva u ožujku o.g. bila je sadnja japanske trešnje (Prunus kanzan) u Parku mladih (nasuprot Gradske vrtlarije). Naime, u doba cvatnje trešanja Japanci planiraju godišnje odmore, odlaze u parkove gdje „kampiraju“ ispod stabala krcatih cvijetićima bijele ili razno raznih nijansi roze boje. Dive im se i uživaju u njihovoj ljepoti.

Cvijetići su „duplišni“ tj. s mnogo latica, tako da izgledaju kao minijaturne ruže. To su trešnje koje su posebno uzgojene da imaju bogate cvatove i ne, nemaju plodove u lipnju.

Ovo prelijepo ukrasno drveće krasi sve više europskih gradova. Posljednjih godina diljem Londona posađeno je mnogo raznovrsnih „japanskih“ trešanja, a ukoliko niste zamijetili i u našem gradu Varaždinu sve ih je više i više. Jedno prilično veliko stablo i mi smo posadili!