Scroll Top

Hanami

Naši su se polaznici japanskog jezika družili ispod rascvale trešnje prema tradicionalnom japanskom običaju da se promatra i divi ljepoti i prolaznosti trešnjina cvijeta.

Hanami (花見doslovno “promatranje cvijeća” ) je tradicionalan običaj divljenja prolaznosti ljepote cvijeća, najčešće trešnje ( sakura 桜  ), rijeđe šljive ( ume 梅 ).

Japanci u današnje doba rado organiziraju proljetno druženje odnosno piknik s prijateljima u blizini rascvjetale trešnje pa su se na isti način podružili i naši polaznici japanskoga jezika.

 

Hanami je jedan od japanskih najstarijih festivala, no i  danas se slavi s više entuzijazma nego ikad ranije. U prošlosti se vjerovalo da u rascvijetalim krošnjama žive božanstva, a danas cvijetanje trešanja označava dolazak proljeća, kojeg u Japanu s veseljem iščekuju.

U popularni parkovima često nastanu gužve od mnogobrojnih ljudi: od izletnika, školaraca do poslovnih ljudi u odijelima na afer-work-partijima. U hanamiju se može uživati i noću (yozakura 夜桜 ) kada se uz osvjetljenje laterni stvara posebno čaroban ugođaj.

Kao i što je to za japance uobičajeno i prilikom hanamija se poštuju pristojnost i uviđavnost. Ne zauzima se više mjesta sa prostirkom nego što je potrebno, ne trgaju se grane, ne ostavljaju se otpatci, također, ako se pije sake i slična pića, trebalo bi izbjegavati pretjerivanje.

Sakura kanji (桜), hiragana (さくら), katakana (サクラ).
U Japanu postoji oko 600 vrsta sakura trešnji čiji su cvijetovi raznih boja: od potpuno bijele do raznih rozih nijansi. Cvijetovi sa do 5 latica zovu se hitoe (一重), cvijetovi sa 5 do 10 latica hanyae (半八重), a oni sa više od 10 latica yae (八重).

U Japanu je sakura i simbol novih početaka jer tada započinje nova akademska i poslovna godina. Koliko japanci vole sakuru i koliko je duboko ukorijenjena u njihovoj kulturi vidi se i na kovanicama od 100 jena.