Scroll Top

Cambridge certifikati rujan 2019.

Održali smo još jednu svečanu podjelu Cambridge FCE certifikata za naših 13 polaznika koji su taj prestižni međunarodno priznati ispit polagali u lipnju. Na veliko zadovoljstvo samih kandidata i njihovih profesorica uspješno su položili svi, a većina je pokazala odlično znanje i dobila ocjenu A, dokazujući znanje za sljedeću C1 razinu.

Bio je to njima prvi veliki ispit u trajanju 3,5 sata i to još pred britanskim ispitivačima u ispitnom centru British Councila u Zagrebu. Mladi su polaznici morali dokazati svoje jezične sposobnosti putem testova u 5 kategorija koje sačinjavaju ispit:

Use of English test (cjelokupna engleska gramatika, frazni glagoli itd.), 

Reading  razni tekstovi i provjera razumijevanja,

Writing – kandidat mora u kratko vrijeme napisati 2 vrste radova sa zadanim brojem riječi. Piše se obvezan Esej i jedno od sljedećeg: Novinski članak, Izvještaj, Recenziju, Zamolbu, Službeno ili Neslužbeno pismo ili e-mail. Svaki od ovih radova piše se na specifičan način i mora zadovoljiti pravila forme, sadržaja, točnosti gramatike i stila.

Listening se sastoji od slušanja različitih audio snimaka o nepoznatim temama gdje kandidati moraju riješiti odgovarajuće vrste zadataka u testu.

Speaking – usmeni dio ispita počinje intervjuom s 2 britanska profesora nakon čega slijedi interakcija s još jednim kanididatom na nekoliko tema i vrsta zadataka.

Prije 12 godina, u dobi od 5-6 godinica počeli su učiti prve riječi engleskog jezika s pjesmicama, rimama i brojalicama, baš kao i rođeni mali Englezi ili Amerikanci, a sada kao srednjoškolci posjeduju Cambridge certifikat razine B2. Što god studirali i danas-sutra radili koristiti će im izvrsno znanje engleskog jezika i međunarodno priznate Cambridge svjedodžbe, bilo kod direktnog upisa na fakultet u inozemstvu ili strani fakultet u Hrvatskoj, a svakako kasnije u karijeri.

Ovaj certifikat je čvrst dokaz i prednost pred drugim brojnim kandidatima kod natječaja za posao, a za razliku od drugih međunarodnih ispita, ima neograničen rok trajanja.

Nama, profesoricama Škole stranih jezika Šimunić bilo je dirljivo gledati te sretne mlade ljude na pragu studija jer ih pamtimo kao male predškolce sa svojom prvom „tičer“ Tamarom Vodopijom, koja je sada u Australiji. Sjećamo se male šutljive Bete, zaigrane i nježne Ivane-Žane, vječito nasmijanih svestranih blizanki Nere i Maje koje su uz engleski učile i njemački, veseljaka Frana koji je paralelno učio engleski, talijanski i njemački, kao suncem obasjane Izabele, samozatajnog Mihaela, skromne perfekcionistice Eme, umjetničke duše Elene, blage i drage Vide,  te tihe i sramežljive Lane koja je učila engleski i talijanski.

Prošle im se godine pridružila vedra i optimistična Edita, a zatim i Zrinka, velika zaljubljenica u Japan koja je završila 2 godine poduke japanskog jezika u našoj školi, a sada se priprema za polaganje ispita za stipendiju u Tokiju. Mnogo poliglota, zar ne?

Međutim, ovo nije oproštaj od ovih dragih mladih ljudi jer većina njih odmah nastavlja s pripremama za sljedeći Cambridge ispit CAE razine C1. Nesumnjivo će i na tom ispitu briljirati i postići sjajne rezultate, mnogi čak za nivo C2. 

Prema riječima zadovoljnih roditelja najveći uspjeh je znanje njihove djece, današnjih slavljenika, a posebno im je drago bilo gledati s kakvom su voljom i veseljem odlazili na engleski. Profesorica Suzana Barić uz njih je od 3. đačkog stupnja i zna da im nije uvijek bilo lako uz školu i sve ostale obaveze naći vremena za dolazak na nastavu, no bili su uporni i veoma marljivi.

Napominje da je ovo zaista posebna grupa polaznika koji su pokazali veliku volju za učenjem pa su samoinicijativno tražili i ekstra sate nastave, čime su ju oduševili. Bilo joj je zadovoljstvo predavati im i pomoći u pripremi za FCE ispit te je vrlo ponosna na njih i njihove rezultate!

Zahvaljujemo njihovoj profesorici Suzani i čestitamo našim polaznicima na izvrsnim ocjenama i zasluženim certifikatima.